فهرست مطالب

جغرافیا و پایداری محیط - پیاپی 11 (تابستان 1393)

فصلنامه جغرافیا و پایداری محیط
پیاپی 11 (تابستان 1393)

  • تاریخ انتشار: 1393/05/29
  • تعداد عناوین: 6
|
  • ژیلا سجادی، سعید ضرغامی*، پرویز آقایی، حسن محمدیان مصمم صفحات 1-18
    پیچیدگی فزاینده شهرها و آهنگ شتابان رشد شهرنشینی به ویژه در کشورهای درحال توسعه، در کنار شکست رویکردهای تمرکزگرایانه، غیر مشارکتی مدیریت شهری، منجر به رویکردهای مشارکتی در برنامه ریزی و مدیریت شهری و ظهور پارادایم حکمروایی در شهرها شده است. در این میان، در دهه های اخیر در کلانشهر تهران نیز با توجه به مشکلات متعدد بحث مشارکت شهروندان و دولت های محلی موردتوجه ویژه ای واقع شده است. توسعه شورایاری ها در این کلانشهر تجلی فضایی چنین تحولاتی است. شورایاری ها به عنوان نهادی مردمی، برنامه های مختلفی را برای جذب مشارکت حداکثری مردم و تسهیل و بهبود برنامه ها و طرح های شهرداری ها انجام می دهد. در این میان سرای محله درب دوم با برگزاری برنامه های فرهنگی، ورزشی، اجتماعی و غیره بر آنست تا زمینه را برای مشارکت مردم فراهم سازد. بر این اساس پژوهش حاضر با استفاده از مطالعات میدانی و کتابخانه ای اقدام به جمع آوری اطلاعات نموده و با توزیع 360 پرسشنامه در سطح محله درب دوم، مشارکت مردم و میزان مشارکت و رضایت از برنامه های سرای محله را مورد ارزیابی قرار داده و اطلاعات را با واردکردن در نرم افزار Minitab و به صورت توصیفی – تحلیلی مورد تجزیه و تحلیل قرار داده است. ابتدا میزان مشارکت مورد سنجش قرار گرفته است که نتایج حاکی از آنست که میزان مشارکت اقتصادی در پایین ترین سطح با میانگین 81/1 قرار دارد و مشارکت در بعد مشورتی با میانگین 16/4 بیشترین میزان را به خود اختصاص داده است. درنهایت با استفاده از آزمون پیرسون، همبستگی میان متغیرهای پژوهش (برنامه های سرای محله و میزان رضایت) مورد بررسی قرار داده که نشان دهنده همبستگی نسبتا بالا بین متغیرها بود که بیشترین همبستگی بین رضایت و برنامه های فرهنگی با مقدار 887/0 و کمترین همبستگی با برنامه های ورزشی با مقدار 716/0 است. نتایج این پژوهش نشان می دهد که میزان مشارکت شهروندان در سطح متوسطی قرار دارد و با توجه به تمایل ساکنان محله به مشارکت، می توان آن را ارتقاء داد.
    کلیدواژگان: سرای محله، مشارکت شهروندی، شورایاری، محله درب دوم
  • امیر کرم، عزت الله قنواتی، فرزانه درخشان بابایی* صفحات 19-40
    در عصر حاضر که بحران آب بسیاری از کشورها را تهدید می کند، معرفی تکنولوژی منطبق با رویکرد کاستن از هدر رفت و بهبود کیفیت آب، گام موثری در کاستن از دامنه بحران حاصل از پدیده خشکسالی است. در همین راستا در چند دهه اخیر سیستم های تالابی شکل، طراحی و ساخته شده اند که برخی از فرایندها را برای نگهداشت، بازیافت آب و ایجاد فضای سبز در حاشیه شهرها، مناطق صنعتی و زراعی انجام می دهند. تالاب های ساخته شده در سطح جهان اکنون برای اصلاح کیفیت آب ها در مواجه با منابع آلاینده ثابت و غیرثابت از جمله رواناب ها، سیلاب ها، فاضلاب های خانگی - زراعی و زهکش معادن زغال سنگ بکار می روند. لذا راندمان این گونه سیستم ها در بهبود کیفیت و نگهداشت آب ها باعث شده که تعداد آنها به سرعت در جهان افزایش یابد. هدف این نوشتار، مکان یابی نواحی مناسب برای احداث تالاب های مصنوعی در شمال غرب تهران (منطبق بر مناطق شهری 2، 5، 9،10، 17، 18، 21 و 22 تهران) با استفاده از روش ترکیبی فرایند تحلیل سلسله مراتبی و منطق فازی و نرم افزارExpert choiceاست. بدین منظور پس از رقومی سازی داده ها در سیستم اطلاعات جغرافیایی، لایه های نقشه ای مختلف شامل ارتفاع، شیب، متوسط دمای سالانه، لیتولوژی، فاصله از شبکه زهکشی، فاصله از شهر، فاصله از راه ها و عمق آب زیرزمینی تولید شد. سپس ارزیابی و مکان یابی نواحی مناسب و نامناسب برای احداث تالاب های مصنوعی به عمل آمد. نتایج نشان می دهد که تقریبا 18 درصد از مساحت شمال و شمال غرب منطقه دارای پتانسیل بسیار کم و 34 درصد از مساحت جنوب و جنوب شرق منطقه دارای پتانسیل بسیار زیادی برای احداث تالاب مصنوعی می باشند.
    کلیدواژگان: مکان یابی، تالاب مصنوعی، تهران، فرایند تحلیل سلسله مراتبی، منطق فازی، سیستم اطلاعات جغرافیایی
  • سیدعلی حسینی، محمد اسکندری نوده *، فاطمه مبرهن قاسم آبادی صفحات 41-55
    در گردشگری شهری ارتباط بین سازمان های موثر، فرآیند برنامه ریزی، توسعه زیرساخت ها، تامین منابع مالی، نظارت و جهت دهی به اقدامات، شناسایی ظرفیت ها، تغییر رویکردها و فرهنگ سازی، کشف مزیت های جدید از مسائل اصلی مدیریت شهری محسوب می شود. شهر چابکسر نیز به عنوان یکی از شهرهای مبدا گردشگری، نیازمند نگاه راهبردی برای تدوین مدیریت یکپارچه گردشگری شهری است. اجرای طرح های سنتی و فقدان رویکرد یکپارچه موجب هرز منابع در این شهر شده و ضرورت دارد که مدیریت شهری جهت حل چالش ها از رویکرد مدیریت یکپارچه گردشگری شهری استفاده نماید. هدف تحقیق، بررسی تاثیر شاخص های استراتژی توسعه شهری در مدیریت یکپارچه توسعه گردشگری است. روش تحقیق، توصیفی - تحلیلی، نوع تحقیق، کاربردی و شیوه اجرای آن، پیمایشی است. در این راستا پرسشنامه ای با جامعه آماری 365 نفر از شهروندان و 20 نفر از کارشناسان انتخاب و تکمیل شده است. یافته های تحقیق نشان می دهد که میانگین کلی شاخص های مدیریت یکپارچه توسعه شهری در شهر چابکسر با توجه به وضعیت شاخص های اصلی (حکمروایی خوب، بانکی بودن، قابل زندگی بودن، رقابتی بودن) از دید کارشناسان برابر با 92/2 و از دید شهروندان برابر با 70/2 که هر دو میانگین از میانگین نظری پرسشنامه یعنی عدد 3 کمتر است. از آنجا که وضعیت مدیریت یکپارچه توسعه گردشگری تحت تاثیر وضعیت شاخص های مدیریتی و حکمروایی، شاخص بانکی بودن از بعد فناوری و مالی، شاخص های قابلیت زندگی با رویکرد اجتماعی، اقتصادی، خدماتی - کالبدی و رقابتی بودن است، بنابراین جهت بررسی وضعیت شاخص ها در شهر از آزمون T تک نمونه ای استفاده گردید. با توجه به نتیجه آزمون هیچ کدام از شاخص های مورد بررسی در سطح زیر 05/0 معنی دار نیست. لذا می توان چنین استنباط کرد که متغیر مستقل تحقیق در مدیریت یکپارچه توسعه گردشگریموثر نبوده است؛ بنابراین وضعیت شاخص های فوق در شهر چابکسر در حد پایین تر از متوسط ارزیابی و بیانگر آن است که تاثیرگذاری شاخص ها در مدیریت یکپارچه توسعه گردشگری در شهر چابکسر مطلوب نبوده و نیازمند بازنگری در شیوه مدیریت و توجه به شاخص های کارآمدتر در قالب مدل مورد بررسی است.
    کلیدواژگان: گردشگری شهری، استراتژی توسعه شهری (CDS)، مدیریت یکپارچه، چابکسر
  • حجت شاکری زارع*، ابوالفضل بهنیافر، علی قربانی شورستان، معصومه هاشمی صفحات 57-70
    با توجه به روند پیچیده جابه جایی بستر اصلی و فرسایش در رودخانه مرزی هریرود و اهمیت زیادی که تغییرات مورفولوژی این رودخانه در مسائل هیدروپلیتیکی دارد، نیاز به شناخت تغییرات مورفولوژی این رودخانه شدیدا احساس می گردد. در صورت پیش بینی روند تغییرات مورفولوژی کانال های رودخانه ای، راهکارهای بهتری را می توان برای حل مشکلات ارائه داد. با کمی سازی مئاندرهای این رودخانه از روی نقشه ها و تصاویر زمان دار گذشته و حال می توان میزان جابه جایی های بستر اصلی رودخانه را در دو جهت طولی و عرضی شناسایی نمود. روش تحقیق در این مقاله، به صورت تجربی – آزمایشگاهی بوده است و به شیوه استقرایی در حد فاصل سرخس تا سه مرزی تایباد در مسیر هریرود انجام شده است این کمی سازی با بهره گیری از GIS ونرم افزار SPSS و برداشت های میدانی صورت گرفته است. همچنین تاثیر متغیرهای طبیعی همچون تکتونیک، میزان شیب، نوع سازند و دبی رودخانه، مورد سنجش قرار گرفت تا میزان تاثیر هرکدام از این پارامترها بر جابه جایی مئاندرها شناسایی گردد. هدف اصلی از این پژوهش، بررسی تغییرات مورفولوژیک بستر هریرود به عنوان یک رودخانه مرزی و بررسی علل و عوامل تاثیرگذار در این تغییرات بوده است. نهایتا مشخص گردید یک سری عوامل محیطی و آنتروپوژنی در جابه جایی های صورت گرفته در بستر هریرود نقش داشته و اینکه جابه جایی ها بیشتر به سمت ایران بوده است.
    کلیدواژگان: مورفولوژی، هیدروپلیتیک، مئاندر، بستر اصلی و طغیانی، آنتروپوژن، هریرود
  • علیرضا جمشیدی، داود جمینی* صفحات 71-85
    در طول تاریخ همواره آدمیان به«آب» به عنوان عنصری تمدن ساز نگریسته اند. این گوهر هستی بخش، از عوامل اصلی ایجاد و بقای هر آبادانی است که در پهنه گیتی نمایان شده است؛ بنابراین مدیریت صحیح منابع آب در جهت حفظ و پایداری آن لازمه تداوم حیات و توسعه هر جامعه بشری است. به منظور رسیدن به اهداف مدیریت منابع آب و توسعه پایدار در جامعه، علاوه بر اقدامات فنی و فعالیت های سازه ای و مهندسی، به کار گیری رویکردها و راهکارهای فرهنگی و اجتماعی و توجه به نگرش افراد نیز می تواند کارساز باشد. هدف از نوشتار حاضر بررسی عوامل موثر بر نگرش کشاورزان شهرستان شیروان و چرداول پیرامون مدیریت منابع آب زراعی است که اطلاعات مورد نیاز آن با روش میدانی و با استفاده از پرسشنامه محقق ساخته، به دست آمد. جامعه آماری تحقیق را کشاورزان شهرستان شیروان و چرداول که شامل 11211 نفر بوده اند، تشکیل می دهند. نمونه پژوهش 192 نفر از بهره برداران ساکن در سطح 8 دهستان موجود در شهرستان شیروان و چرداول با روش نمونه گیری طبقه ای - تناسبی تصادفی، به دست آمد. در این مطالعه روایی و پایایی ابزار جمع آوری اطلاعات میدانی، با استفاده از آزمون مقدماتی و از طریق 30 پرسشنامه مورد تایید قرار گرفت و تجزیه و تحلیل داده ها در این پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS انجام گردید. نتایج تحلیل تشخیصی نشان داد که با توجه به مقادیر لامبدای ویلکز، متغیرهای سطح کل اراضی، سطح اراضی آبی، دانش فنی و سطح تحصیلات، در مقایسه با دیگر متغیرها، بهتر قادر به پیش بینی طبقه نگرشی کشاورزان نسبت به مدیریت پایدار منابع آب زراعی هستند.
    کلیدواژگان: مدیریت منابع آب، توسعه آبیاری بارانی، عوامل فرهنگی، عوامل اجتماعی، شهرستان شیروان و چرداول
  • وحید یاری قلی*، محمد جواد نوروزی، بهرنگ کلانتری صفحات 87-101
|
  • Zhila Sajadi, Saeid Zarghami *, Parviz Aghaei, Hasan Mohamadyan Pages 1-18
    The growing complexity of cities and the rapid pace of urbanization growth, especially in developing countries, alongside the failure of centralist, top-down and non-participatory approaches in urban management, lead to the emergence of participatory approaches in planning and urban management and governance paradigm worldwide. In recent decades, city managers and politicians of Tehran metropolis have paid special attention to citizen participation and local government due to numerous socio-economic, physical, and environmental problems. Development of Local councils in this metropolitan is spatial manifestation of these transformations. Local Councils carried out various programs not only to attract people and facilitate maximum public participation but also to improve municipalities programs and projects. Local Councils of Darb-e-Dovom neighborhood aims at providing a context for public participation and create public space for all classes of people at the local level by holding cultural, sports and social programs. Therefore, using library and field studies and distributing 360 questionnaires in the Darb Dovom dwellings, the needed data for the present study were collected based on assessed the public participation and satisfaction of local people. To do this, the data were analyzed by descriptive - analytical method in Minitab software. Finally, the correlation of the variables were examined by using Pearson test indicating a relatively high correlation between variables, so that the highest correlation was between satisfaction and cultural programs (887/0) while the lowest correlation with the amount of 0.716 is in sport programs.
    Keywords: Local councils, public participation, Saraye Mahale, Darbe Dovom neighborhood
  • Amir Karam, Ezzatolah Ghanavati, Farzaneh Derakhshan Babaee* Pages 19-40
    In the present century in which the water crisis is threatening most of the countries, introducing a technology coincident with the approach of reducing the waste and improving quality of water is an influential step to decrease the crisis rate resulted from drought. In this regard, during the last few decades, some pond-formed systems have been designed and built being used for keeping water, recycling water, and creating green space around the cities, industrial and agricultural regions. The built ponds around the world are presently used for improving water quality encountering the removable and irremovable pollutants including the streaming water, floods, domestic and agricultural sewerages, the sewage of the coal mines and developing the ecological perspectives. So the efficiency of these systems in developing water quality and protecting it has led to a rapid increase in their number throughout the world. The present paper aims at positioning the proper areas for constructing sophisticated ponds in the northwest of Tehran (2,5,9,10,17,18,21 and 22 urban area) through combining AHP and fuzzy logic methods and Expert choice software. therefore, After giving digits of data in the geographic information system, different plan layers including height, slop, average annual temperature, lithology, distance from drainage network ,city , roads ,and the depth of ground water were produced. Then, evaluation and location of the proper and improper areas for making artificial ponds was done. The findings show that about 18 percent of the northern and northwestern area has a low potential while 34 percent of the southern and southeastern region have a high potential for constructing artificial ponds.
    Keywords: location, sophisticated pond, Tehran, Analytic Hierarchy Process, fuzzy logic, Geographic Information System
  • Ali Hosseini, Mohammad Eskandari Nodeh *, Fatemeh Mobarhan Ghasem Abadi Pages 41-55
    In urban tourism organizations, effective planning process, infrastructure development, financing, monitoring and directing efforts to identify potentialities, changing attitudes and culture, discovering new benefits of urban management are considered as major issues. Chaboksar city, as a tourist origin, requires the formulation of a strategy for the integrated management of urban tourism. Traditional projects and the lack of an integrated approach lead to the waste of resources. Besides, it is necessary for urban management to solve the challenges by using integrated management approach of urban tourism. The present study aims at investigating the effect of indicators of urban development strategies on the integrated management of tourism development. The research method is a kind of descriptive-analytical one using questionnaire. Therefore, a statistical population of 365 residents and 20 experts was selected. The findings show that according to the main indicators (good Governance, being a bank, being livable, competitive) and the views of the experts, the overall average index of integrated management of urban development in Chaboksar is 2.92, while in the citizen view is 2.70. However, the mean of both was less than mean of theoretical range in questionnaire. Since the integrated management of tourism development is under the impact of urban governance management indicators, IT Banking and financial indicators approach, capability of life with the social aspect, economic, service - Physical and competitive, T test was used to check the status indicators. According to the findings of the test, the aforesaid indices are not significant in the level under 0.05. Therefore it can be inferred that the independent variables in the integrated management of tourism development have not been effective. Thus, the indices in Chaboksar are lower than the average suggesting that the independent factor is not effective enough in the integrated management of tourism development and requires a review of management practice and more efficient index model.
    Keywords: Urban tourism, CDS, Integrated management, Chaboksar
  • Hojat Shakerizare*, Abolfazl Behnyafar, Ali Gorbanishorestan, Masoumeh Hashemi Pages 57-70
    According to the complex process of main bed river movement, erosion in the Harirudborder River and crucial importance of its geomorphic evolution in hydropolitics issues, identifying the geomorphic evolution of this river is regarded nesseccary. Having predicted the trend of geomorphic evolution of the stream channels, one can propose better solutions to the related problems. Quantifying the meanderings of the river from the past and present timed maps and pictures, the amount of the bed river movement can be recognized in both longitude and latitude. The quantification was carried out by Arc GIS package, SPSS and field work. The effect of natural factors such as tectonics, slope amount, the formation of the river and river discharge were also measured so that we can determine the effect of these parameters on the meandering movement. The present study aims at evaluating the morphologic changes of Harirudasa border river bed and investigating the factors affecting these changes. Ultimately, it turned out that a series of environmental and Anteropzhen movements have taken place in the context of Harirud River mostly toward Iran
    Keywords: geomorphic, hydro politics, meandering, main bed river, bank full area, Harirud
  • Alireza Jamshidi, Davoud Jamini * Pages 71-85
    Throughout the history, mankind has always been considering "water" as an element creating civilizations. This essence of being is one of the main reasons leading to the formation and survival of the settlements that appeared around the world. Therefore, proper management of the water resources to maintain its stability and continuation are necessity for the survival and development of each society. In order to achieve the goals of the water resource management and sustainable development, not only technical measures, structural and engineering activities, but also cultural and social approaches and strategies can be effective. The present study aims at investigating the factors influencing farmer's attitudes towards water management in Shirvan & Chrdavl. The required data were gathered using field study and researcher-made questionnaire. The population was all farmers of Shirvan & Chrdavl, 11211 people. The sample of 192 beneficiaries residing in eight districts in the city of Shirvan & Chrdavl proportional stratified random sampling. In this study, the validity and reliability of the field data collection were confirmed by applying a pilot test and 30 questionnaires. They were analyzed by using SPSS software. Diagnostic analysis showed that the values ​​of Wilks lambda variables of total land area, water area, technical and educational level compared with other variables are able to predict the class of farmer's attitudes towards the sustainable management of water resources.
    Keywords: water resources management, sprinkler irrigation development, cultural factors, social factors, Shirvan, Chrdavl Township
  • Vahid Yari Gholi *, Mohammad Noroozi, Behrang Kalantari Pages 87-101
    Urban safety against natural hazards is one of the main goals of urban planning. Since Iran is considered as one of the first ten countries in the world for natural disasters, the management of the crisis is one of the necessities of urban planning. On the other, natural disasters such as earthquakes not only cause physical damage to physical infrastructure in earthquake-affected areas, but also the social structures of those areas will also be affected. Therefore, urban vulnerability assessment against these risks is not just limited to structural elements and their physical, social elements of these cities. Therefore, the present study aims at evaluating the social vulnerability against earthquake in four areas Abhar city. Taking into account the factors such as the age distribution of the population at risk during an earthquake, employment, education, number of people with disabilities, high-risk applications in the three indicators of economic, social and physical spaces towards risk and necessary applications are investigated. Research methodology is the quantitative and analytical approach. Library method was used in theoretical approaches. Moreover, the electrical methods were used to rank Abhar city areas of social vulnerability indicators. In this study, the weighting criteria AHP model is used. The findings indicate that social vulnerability is a result of social inequality in urban communities. Due to different social characteristics of different indices in various parts of the city Abhar, the regions have different vulnerability, as region 2 has the highest rate and region 4 the lowest rate of social vulnerability against the earthquakes.
    Keywords: Vulnerability, Social Vulnerability, Earthquake, ELECTRE Model, Urban Areas Abhar